Spoločnosť Leier dnes otvorila v Petrovanoch novú tehelňu

11.09.2009 Prešov

Prešov 11. septembra (TASR) – Na pozemku bývalej nedostavanej tehelne v obci Petrovany v okrese Prešov dnes slávnostne otvorili nový závod na výrobu tehál.
Do výstavby fabriky investoval zahraničný výrobca stavebných materiálov skupina Leier z vlastných zdrojov viac ako 30 miliónov eur (903,78 milióna Sk). Ide o piatu tehelňu v poradí, ktorú skupina sprevádzkovala.
Podľa majiteľa spoločnosti Michaela Leiera bude petroviansky závod Leier Baustroffe SK patriť k najmodernejším prevádzkam v Európe. Jeho výstavba sa začala v minulom roku a na jar 2009 spustili niekoľkomesačnú testovaciu prevádzku.
\"Fabrika bude produkovať približne 160 miliónov tehlových jednotiek ročne, čím sa pravdepodobne zaradí k najväčším výrobcom tejto komodity v strednej a východnej Európe, \" uviedol Leier.
Na produkciu tehál bude spoločnosť využívať najmodernejšie výrobné technológie. \"Je to plne automatizovaná linka, na obsluhu ktorej stačí pár ľudí, aby výroba kontinuálne bežala. Využíva sa odpadové teplo z pece, ktoré cez vzduchotechniku odsávame a cez zmiešavaciu komoru sa vháňa do sušiarne, \" vysvetlil technický riaditeľ závodu Jozef Tutko. V iných starších technológiách podľa neho tento proces trval približne 24 - 30 hodín, novou technológiou vedia dosiahnuť proces sušenie v rozmedzí 4 až 6 hodín. Výhodou vybudovania prevádzky v tomto regióne je aj to, že ložisko suroviny prvotriednej kvality sa nachádza v bezprostrednej blízkosti spracovateľského závodu.
V regióne s viac ako 15-% nezamestnanosťou závod v súčasnosti zamestnáva 103 pracovníkov a v budúcom roku plánuje dosiahnuť obrat 15 miliónov eur (451,89 milióna Sk). Takmer dve tretiny produkcie tehelne budú podľa majiteľa spoločnosti smerovať na slovenský trh a zvyšok do zahraničia, predovšetkým do Poľska, Maďarska a na Ukrajinu.
Otvorenie nového závodu, ktorý je v tomto regióne jednou z najväčších zahraničných investícií v posledných rokoch, dnes pozitívne hodnotil aj štátny tajomník Ministerstva hospodárstva (MH) SR Peter Žiga.
\"Firma Leier dostala investičné stimuly vo forme daňovej úľavy a vo forme príspevku na vytvorenie pracovných miest vo výške 1 milión eur (30,13 milióna Sk). Má to svoj procedurálny postup, to znamená, oni musia najprv zamestnať tých ľudí a následne majú nárok na pridelenie dotácií a fyzické vysporiadanie týchto peňazí, \" konštatoval Žiga. Zároveň dodal, že uvedená podpora je dôkazom plnenia programového vyhlásenia vlády, v ktorom sa hovorí o podpore investícií a vytváraní pracovných miest v regiónoch s vysokou nezamestnanosťou.
História spoločnosti Leier International sa začala písať už v roku 1965. V 90. rokoch výrazne vstúpila na európsky trh, a to nielen v oblasti betonárskej výroby, ale aj predaja automobilov, tehál a nehnuteľností. Na slovenskom trhu sa objavila v roku 2004. V súčasnosti disponuje 30 operatívnymi miestami v Rakúsku, Poľsku, Maďarsku, Rumunsku, Chorvátsku a na Slovensku a vo svojich prevádzkach zamestnáva približne 2000 ľudí.
(1 EUR = 30,1260 SKK)
 

Vyberte región